Grilovat se dá různě, ale stále více lidí přechází od obyčejných roštů ke grilování na kamenech. Proč? Protože grilování na lávových kamenech je pohodlné a pokrmy připravené na nich opravdu skvěle chutnají i voní ohněm. A navíc jsou i zdravější, protože pro grilování budete potřebovat jen velmi malé množství tuku. Grilované ryby, steaky, další druhy masa i uzenin, grilovaná zelenina, ale i přílohy připravíte snadno a dokonale.
Lávové grilovací kameny
Grilovací lávové kameny se vyrábějí z vyvřelé sopečné horniny, jinak řečeno z lávy. Té je řada různých druhů, ale lávové kameny řezané z velkých kamenných desek v Telči v Kamenictví Dvořák, pocházejí z lávy vytěžené v lomech nedaleko sopky Etna na Sicílii. Jde o vysoce kvalitní materiál, který je ve finálních výrobcích vyleštěn a má obroušené hrany.
Lávové grilovací kameny vám umožní grilovat úplně jinak, než jste byli dosud zvyklí. Mají totiž vynikající tepelnou vodivost, proto na nich můžete bez obav připravovat více různých chodů zároveň. S lávovým kamenem se žádný z chodů nespálí, ani nezůstane nedopečený. Jednou zahřátý lávový kámen udržuje dlouho konstantní teplotu, takže péct nebo grilovat můžete i pokrmy, které potřebují delší čas na přípravu.
Hladké i s drážkou
Lávové grilovací kameny se vyrábějí v různých tvarech (obdélník, čtverec, kruh) a ve dvou základních provedeních, a to jako hladké, nebo s obvodovou drážkou. Drážka slouží jako ochrana před vytečením omastku a výpeku během grilování přímo do ohně.
Na výběr jsou i různé rozměry a tloušťky. A pokud si nevybere z těch běžně nabízených, v Kamenictví Dvořák vám vyrobí lávový grilovacím kámen v rozměrech, které si sami určíte. Ke kameni si můžete pořídit i praktický kovový rámeček v kameni odpovídajícím tvaru.
Grilovací lávové kameny jsou výborným dárkem pro všechny mistry grilování. Uvidíte, že s lávovým kamenem, jim to půjde ještě lépe.